Tenyésztési filozófiánk: „Csak a legjobb lehet elég jó”

Ménesünk több mint 20 éves tenyésztési tapasztalattal rendelkezik. Ennek következtében ma már világos a tenyésztési koncepciónk, amelynek alapköve a teljesítmény. Röviden úgy fogalmazhatunk: Nálunk a tenyésztésre csak a legjobb lehet elég jó.

A tenyésztés szilárd alapja a ménes gondosan megválogatott kanca állománya, mely a legjobb német, belga és francia tenyészetekből származik, illetve kisebb részben magyar eredetű, de kipróbált kancákon nyugszik. Kancáinkat teljesítményt igazolt családokból, szigorú származási, küllemi, és képesség felmérés után vesszük tenyésztésbe. A párosítási partnerként kiválasztott méneknél ménesünk filozófiájához alkalmazkodva hasonlóan csak a legjobb lehet elég jó elvünket követve, a világ vezető ugróörökítő ménjeit használjuk. Az átlagon felüli ugróképesség mellett, a párosításoknál is törekszünk a magas telivér vérhányad fenntartására. Ez azért is fontos, mert a képesség magjait elvető telivér vérvonalak máig meghatározzák az ugrólovak teljesítményét. Ezt jól példázza, hogy a világ legjobb ugrólovai döntő többségében 30-60%-nyi telivér vérhányaddal rendelkeznek. Ménesünkben halmozottan fordulnak elő olyan sikeres ménvonalak képviselői, mint Pilot, Wendekreis, Ferdinand, Chin-Chin, Lugano van La Roche, Chellano Z, Chacco Boy, Ibrahim, Alme Z, Jalisco B, Furioso xx, Rantzau xx. Ezekkel a vonalakkal való kombinációs tenyésztés ma is siker. Ezt lovaink rendszeresen bizonyítják az ugrópályákon. A genetikai előnyöket párosítjuk, az itthon még nem eléggé elterjedt, Monty Roberts féle kiképzéssel. Ez a lovakból kihozható teljesítmény növelését és sikert eredményezheti anélkül, hogy megterhelné az állatokat. Kutatások és állattenyésztők tapasztalata bizonyítja ennek a módszernek a hatékonyságát. Célunk boldog és nagy teljesítményű, könnyen tanítható lovak nevelése.

Miért Ugróló?

Annak, hogy ménesünk végül az ugróló tenyésztésre specializálódott, több oka is van. Először is az, hogy a ménes alapítóinak szívéhez ez a nemes sport áll a legközelebb. Másodszor, hogy a díjugratás, mint szelekciós követelmény mentes a szubjektív elemektől, a teljesítmény, mint az előrehaladás mércéje világosan nyomon követhető. Harmadrészt pedig, hogy a klasszis ugróló előállítása és értékesítése a világpiacon jó kilátásokkal rendelkezik.

A tenyészcél

Egyik legfőbb célunk az elit ugróló tenyésztése. Képesség, készség, stílus, funkciók, modern típus, rugalmasság, hatékony jó vágta, egyensúly, a külső és belső értékmérő tulajdonságok harmóniája, ezekre törekszünk. De az nagy igazság, hogy nincs hibátlan ló és

bár a korrekt küllem nagyon sok tulajdonságot elárul, a siker mégis inkább a belső tulajdonságokon múlik. Önbizalom, gyors reflexek, intelligencia, küzdőszellem, lovagolhatóság és karakter. A tenyésztésben a néha elkerülhetetlenek a kompromisszumok. De minden ilyen esetben gondosan mérlegelve, kell a döntést meghozni. Ennek pedig csak egy hatékony eszköze lehet, az állatok folyamatos szakszerű kipróbálása a sportban. Ahol a sport és a tenyésztés kézen fogva jár, ott siker terem! Ez határozza meg mindennapi munkánkat ménesünkben.

Jó úton haladunk

A ménesünkben folyó évtizedes tenyésztői munka párosul a lókiképzés sajátosságaival és ennek első sikerei már beértek, hiszen akár Replay ugrókarrierje, akár Niagara, Center, Chacco Dia és Sandro Rouge sikerei bizonyítják, hogy jó úton haladunk. Tehetséges fiatal lovaink pedig hiszem, hogy tovább öregbítik tenyészetünk hírnevét.”

Dr. Csikós Csaba Mende, 2018.

tenyészlovaink