Ismerje meg

A Csikós Sporthorses történetét

Üdvözöljük a Csikós és Társa Kft. honlapján, a klasszis ugrólovak tenyésztésével foglalkozó mendei Csikós Sporthorses bemutatkozása alkalmából.

A Csikós Sporthorses története

A tenyészetet 1995-ben dr. Csikós Csaba alapította és hozta létre, fő irányvonalának a teljesítményen és szelekción alapuló sportlótenyésztést választva. A közel 300 hektáros farm az Európai Unió egyik tagállamában, a vendégszeretetéről és szépségéről méltán híres Magyarországon található. A birtok a magyar főváros, Budapest közvetlen szomszédságéban, a repülőtértől 15 km-re fekvő Mendén, a vadregényes Pokolvölgyben helyezkedik el.

Ez a gyönyörű környezet tette lehetővé, hogy Csikós Csaba lánya (született: 2005) és fia (született: 2003) nyaranta élvezzék a farm adta lehetőségeket és mindketten kiválóan megtanulják és megszeressék a lovaglást. Lánya, az alig 1 éves rajtengedély vizsga után kiemelkedően jó eredményeket ért el, 2018. év elején. Egy két napos versenyen 90 centis és 1 méteres pályán nyolcból hetet hibátlanul teljesített és a felnőttek népes mezőnyében előkelő helyezést ért el.

A közel 100 lovat számláló ménesünk, szigorú és szakmailag támogatott szelekciós munkával, eredményes és kitűnő tenyészkanca állománnyal rendelkezik. Elmondható, hogy az általunk tenyésztésre kiválasztott mének, nagy teljesítményű, olimpián és nemzetközi versenyeken résztvevő élvonalbeli lovakból kerülnek ki. Olyanok, mint a szakemberek által bizonyára ismert Quidam de Revel, For Pleasure, Dobel’s Cento, Baloubet de Rouet, Chacco Blue, Epsom Gesmeray, Diarado, Chin Chin, Rock’n Roll Semilly és Chellano Z, Kannan, Capitol, Pilot. Az átlagon felüli ugróképesség mellett a párosításoknál törekszünk a magas telivér vérhányad fenntartására is. Ezt társaságunk azért látja fontosnak, mert a telivér vérvonalak máig meghatározzák az ugrólovak teljesítményét és szervezeti szilárdságát. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy nálunk található Magyarország legnagyobb belga melegvérű lóállománya. Az egyedekben pedig megtalálható a vezető német tenyészkörzetek, valamint holland és Selle Francais ugrógenetika.

Úgy gondoljuk, hogy az alapító telivér (Dark Ronald xx, Phalaris xx, Orange Peel xx, Hurry On xx, Blandford xx), illetve ismert utódaik kombinációs tenyésztése ma is a siker záloga lehet.

Tenyésztési munkánk leginkább a lovaink és őseik teljesítményén alapszik, de e mellett a küllemre is nagy gondot fordítunk. Célunk olyan elit modern típusú ugrólovak tenyésztése, amelyekben felismerhető a képesség, készség, stílus, rugalmasság, hatékony-nagy vágta, valamint a kiváló egyensúly. Egyben törekszünk a belső értékmérő tulajdonságok átörökíthetőségére is, így pl. az önbizalomra, a gyors reflexre, az intelligenciára, lovagolhatóságra, együttműködő készségre és a küzdőszellemre.

A 3 éves csikók nyereg alá szoktatása nem a gyorsított erőszakos munkamódszerrel történik.  Szakembereink a világhírű amerikai Monty Roberts által kifejlesztett módszert követik.

A legjobb genetika és az erőszakmentes kiképzés szoros egységet alkot a ménesünknél, ez az, ami minket rendkívülivé tesz, ezért érdemes minket megismerni. Vezérelvünket is ez alapján fogalmaztuk meg: „Csak a legjobb lehet elég jó”.

Képek a farmról

Nézzen körül büszkeségeink között

Amennyiben felkeltette valamelyik lovunk a figyelmét, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.

Büszkeségeink